https://to-co-lubie-gotuje.pl/sernik-na-zimno-z-truskawkami/?fbclid=IwAR1DUvGz3eeSrq8SoxvayENsBtG1E4ttZji0UKrXQxvYa5WCw1mL9xKx3BI
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
- 300 g twarogu śmietankowego
- 400 g jogurtu greckiego naturalnego
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 kg truskawek (świeże lub mrożone)
- ½ opakowania małych biszkoptów
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 8 łyżeczek żelatyny
- 2-3 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami.
- 4 czubate łyżeczki zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, odstawiamy, aż napęcznieje. Zalewamy 1/3 gorącej wodą i dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Do miski wkładamy ser, jogurt i serek. Miksujemy, aż składniki się połączą, a ew. grudki w serze rozbiją się. Dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. Tak naprawdę ilość cukru zależy od Waszych upodobań do słodkości, mnie wystarczyły 3 łyżki. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i przelewamy na wyłożone biszkopty. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.
- Truskawki bez szypułek kroimy na kawałki, (kilka zostawiamy do dekoracji) wrzucamy do garnka i podgrzewamy kilka minut, dodajemy brązowy cukier (tu również wszystko zależy od tego jak słodkie są truskawki i jaki smak Wam odpowiada).
- Całość blendujemy, dodajemy 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny i dokładnie mieszamy. Przecedzamy przez sitko pozbywając się pestek. Przestudzoną masę truskawkową przelewamy do tortownicy na masę serową. Odstawiamy na kolejne 2 h.
- Galaretki rozpuszczamy 750 ml gorącej wody i odstawiamy. Na wierzch masy truskawkowej wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretkę. Teraz już tylko czekamy, aż galaretka stężeje. Smacznego.
https://youtu.be/I31p5eOXPlohttps://youtu.be/I31p5eOXPlo
https://youtu.be/mK_6tRmhI8oDWUKOLOROWA BABKA / MARMURKOWA NA OLEJU. BABKA WIELKANOCNA
POLEWA CZEKOLADOWA DO CIAST I DESEROW
https://youtu.be/AjpvRnIeZ2I
https://youtu.be/PYD0zGwKh-QMurzynek ekspresowy. Szybki przepis bez miksera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz