Przepis na: Krakowskie drożdżówki z serem
Składniki:
- ½ kostki drożdży (50g)
- 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- Dodatkowo: jajko do posmarowania
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g cukru waniliowego
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek wody
Zobacz również:
Krakowskie drożdżówki z serem - przepis krok po kroku
Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.
Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.
Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz