poniedziałek, 17 marca 2025

 Naturalne środki, takie jak chlorella, spirulina, kolendra i chlorofil, wspierają detoksykację organizmu. Suplementacja cynkiem, selenem, witaminą B12 oraz stosowanie diety bogatej w błonnik i zielone warzywa pomagają usunąć toksyny i nadmiar aluminium. Kolendra to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych wykorzystywana zarówno w kuchni jak i w medycynie. Kolendra jest bogata w wiele kluczowych witamin i minerałów, takich jak witaminy A, K i C, a także magnez, potas i wapń. Zarówno liście, jak i nasiona kolendry są szeroko wykorzystywane w kuchniach na całym świecie. Liście kolendry mają unikalny, pikantny smak i są często używane w kuchniach azjatyckich, latynoamerykańskich i bliskowschodnich. Nasiona, o bardziej subtelnym, lekko cytrusowym smaku, są częstym składnikiem mieszanki przypraw zwanej curry, a także są wykorzystywane w pieczywie i wypiekach. Kolendra ma także długą historię zastosowania w medycynie ludowej. Wiele systemów medycyny tradycyjnej, w tym ajurweda i tradycyjna medycyna chińska, wykorzystuje kolendrę do leczenia różnego rodzaju dolegliwości, takich jak problemy trawienne, infekcje bakteryjne i grzybicze, cukrzyca, a nawet jako środek uspokajający i przeciwlękowy. https://www.apteka-melissa.pl/blog/artykul/kolendra-wiecej-niz-przyprawa-wlasciwosci-i-zastosowania-kolendry,1272.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz