https://www.smaczny.pl/przepis,przepis_na_szarlotke_mojej_babci?fbclid=IwAR0m33_F0jSz5GjqYtm4_8ZynTxRNliyKGZUO0s3t_CxZ172Zb-b1U00YeE
Składniki:
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z masłem. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzeć razem na gładką, puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Na koniec ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać jeszcze niewielką ilością mąki pszennej i zagnieść. Podzielić na połowę i zrobić z ciasta dwie kule.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wymieszać i obgotować lekko na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić (masę jabłkową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać kisiel wiśniowy w proszku i wymieszać.
Jedną kulę ciasta rozwałkować i przenieść na wałku do prostokątnej formy (25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę jabłkową, na niej pianę, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta (przenieść go na wałku i delikatnie rozłożyć na pianie).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Gorące upieczone ciasto posypać cukrem pudrem i zostawić do ostudzenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz