KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI - Śliwkiwy Paj
Gruba warstwa śliwek, pomiędzy warstwami kruchego, maślanego ciasta o zapachu cynamonu.
Bardzo smaczny i prosty placek - polecam 

Dobrze smakuje z kleksem bitej śmietany.
300 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru
opcjonalnie,
cynamon do smaku
W naczyniu umieścić wszystkie składniki, wyrobić między palcami na kruszonkę.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wsypać połowę kruszonki i delikatnie przyklepać.
Podpiec w temperaturze 190* przez około 15 minut, na blado złoty kolor.
Ponadto:
800 g śliwek
60 g cukru lub do smaku
3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej, w zależności od soczystości śliwek
3 łyżki bułki tartej
opcjonalnie cynamon do smaku
Ze śliwek usunąć pestki, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Podpieczony spód wysypać bułką tartą. Na wierzch wyłożyć śliwki, posypać resztą kruszonki.
Piec w temperaturze 185* przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki.
Smacznego!
https://aduparosnie.pl/przepis,salatka-warzywna-na-zime-z-kapusty-cebuli-papryki-i-ogorkow.html?fbclid=IwAR3tWrwSLlfGBpmId_Pjn63cnehHdpsftMCfz-g14uAjjIErHm7zzWDKCOw
https://aduparosnie.pl/przepis,salatka-warzywna-na-zime-z-kapusty-cebuli-papryki-i-ogorkow.html?fbclid=IwAR3tWrwSLlfGBpmId_Pjn63cnehHdpsftMCfz-g14uAjjIErHm7zzWDKCOw
Wiesz, czym jest succotash? To danie na bazie fasoli i kukurydzy, które jest prawdziwym hitem w USA. 
Ta sałatka jest wręcz idealna na lato – lekka, ale sycąca, i taka kolorowa! 



Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 świeże i dojrzałe pomidory,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- drobnoziarnista sól, pieprz, tymianek lub oregano.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę. Otwórz i odcedź puszki z kukurydzą, białą i czerwoną fasolą. Odłóż na bok.
Przysmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż stanie się szklista.
Dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone pomidory. Podsmażaj je przez 5 minut.
Przypraw. Podawaj letnie lub zimne.
PRZEPIS 


Bardzo smaczna sałatka na zimę, idealna do dań głównych




KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Są już śliwki, więc obowiązkowo muszą być te pyszne knedle.
Moja ulubiona śliwka do knedli - dąbrowicka.
Składniki na 20 sporych knedli:
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
20 śliwek
Śliwki wymyć osuszyć, nakroić do połowy, wyjąć pestki, w miejsce po pestce wsypać cukier.
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, spłaszczać na posypanej mąką stolnicy. Na środek placuszka położyć śliwkę, zlepiać dokładnie, kształtując kule.
Gotować w psolonej wodzie około 5 minut ( od wypłynięcia na powierzchnie )
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami, dobrze smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem i posypane cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz