czwartek, 23 października 2025

 Dieta bogata w zwierzęce białko zwiększa ryzyko raka o 74 proc.

Miłośnicy mięs i serów przed 65 rokiem życia mają 74 proc. większe szanse na raka i przedwczesną śmierć niż osoby unikające tych produktów - wykazały trwające przeszło dwie dekady badania kalifornijskich naukowców.
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii, pracujący należącym do placówki Instytucie Długowieczności opublikowali w naukowym magazynie "Cell Metabolism" wyniki trwającego przez ostatnie 20 lat badania na grupie 6318 dorosłych osób. Wykazali w nim jednoznacznie, że spożywanie mięsa i nabiału zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci i raka.
Dzięki badaniu udowodniono zależność między dietą a skłonnością do raka czy cukrzycy. Udowodniono, że osoby spożywające duże ilości białka przed 65 rokiem życia mają aż 74 proc. większe szanse na raka lub cukrzycę niż ich równolatkowi, którzy w przeszłości przyjmowali minimalne ilości mięs i produktów mlecznych.
Wykazano również, że ograniczenie spożywanego białka do niezbędnego minimum pozwala zredukować ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 21 proc.
Okazało się bowiem, że białko zwierzęce wpływa na poziom hormonu IGF-I, odpowiadającego za rozwój organizmu oraz określający skłonność zachorowalności na raka.
- Pokazaliśmy, że dieta niskobiałkowa dla osób w wieku średnim jest skutecznym środkiem zapobiegawczym przed zachorowaniem na raka - podkreśliła Eileen Crimmins pracująca w Instytucie Długowieczności Uniwersytetu Kalifornii Południowej.
Zdjęcie: Wikipedia
Może być zdjęciem przedstawiającym stek
Wszystkie reakcje:
Ty, Ryszard Piotr i 210 innych użytkowników

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz