piątek, 13 września 2024

 ,,Pomimo stosunkowo niewielkiej powierzchni Izrael wyrasta na światowego lidera transformacji systemu żywnościowego. Z roku na rok ilość inwestycji oraz firm żywnościowych działających w tym kraju rośnie, a sam rząd Izraela ma na ten rozwój ogromny wpływ. Daria Boba z kampanii RoślinnieJemy rozmawia z Sarah Ann Madi, która od października 2019 r. do sierpnia 2023 r. pełniła funkcję attaché ekonomicznej Izraela w Polsce i kierowała Misją Handlową Ministerstwa Gospodarki i Przemysłu w Ambasadzie Izraela w Warszawie. Sarah Ann Madi: Izrael jest znany z dynamicznego rozwoju ekosystemu startupowego i od kilku lat stopniowo realizuje swoje cele w zakresie rozbudowywania sektora foodtechowego. Cele te związane są z kilkoma obszarami.

Głównym z nich jest rozwój sektora alternatywnych białek, takich jak roślinne substytuty mięsa i mięso hodowane komórkowo. Produkty te mają za zadanie rozwiązanie problemów środowiskowych i zaspokojenie rosnącego zapotrzebowania na zrównoważone opcje białkowe. Prócz rozwoju takich produktów izraelska strategia rozwoju sektora foodtechowego jest blisko związana z innymi sektorami, jak na przykład rolnictwo. Mowa tu między innymi o rolnictwie precyzyjnym, farmach wertykalnych czy też technologiach związanych z redukcją marnotrawstwa żywności. Na przestrzeni ostatnich miesięcy odnotowano szereg kluczowych decyzji, które wskazują na dalszy rozwój Izraela w tych obszarach. Historyczną decyzją była zgoda Izraelskiego Ministerstwa Zdrowia na wprowadzenie na rynek białka mleka produkowanego w hodowli komórkowej w laboratorium przez firmę ReMilk. ReMilk wytwarza białka mleka w procesie fermentacji drożdży, który sprawia, że są one „chemicznie identyczne” z białkami obecnymi w mleku krowim i produktach mlecznych. Warto podkreślić, że firma powstała jedynie 4 lata temu. ............ https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/izrael-pracuje-nad-rozwojem-branzy-alternatywnych-bialek-wywiad,235682.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz