niedziela, 22 stycznia 2023

 https://www.tesciowagotuje.pl/duzo-wody/?fbclid=IwAR2nBgF8fmKU6Krs8Sr8mGOdvz0vn1atwB_NvMGXw69AJHO77cd4qO8mfw4

Słodka pasja Ali Kochanowskiej

CHLEB WIELOZIARNISTY - szybki
Chleb jest bardzo smaczny, ma barrrdzo chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Z ogromną ilością ziaren. Jest to przepis dla tych, którzy nie mają czasu na wypieki na zakwasie. Szybki i prosty sposób na otrzymanie tak dobrego chleba. Wypróbujcie ten przepis, warto!
Składniki na dwa bochenki:
1 kg mąki pszennej typ
650, można zrobić mieszankę różnych mąk również dodatek pełnoziarnistych
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika, najlepiej uprażyć
2 łyżki sezamu, lub innych ulubionych ziaren lub otrąb
50 g świeżych drożdży
1 litr letniej wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać. Zalać letnią wodą i wymieszać do połączenia składników ( ciasto będzie luźne, ale takie ma być ) Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Wymieszać krótko ( ciasto będzie nadal lużne ) i przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych np. otrębami foremek keksowych ( wymiary dolne moich keksówek to 9 x 28 cm. ) wierzch posypać ulubionymi ziarnami, posypuje też płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto wyrośnie nieco ponad brzegi foremek.
Piec 30 minut w temperaturze 230* i 20 minut w temperaturze 210 *
Upieczony chleb wyjąć od razu z foremek i wystudzić na kratce.
Moje uwagi:
Przestrzegać czasu wyrastania chleba, bo może się nie udać.
Mąki można mieszać, pszenną z pełnoziarnistą.
Chleba nie trzymać w chlebaku, najlepiej na blacie kuchennym, wtedy skorka jest cały czas chrupiąca, a środek miękki.
Długo zachowuje świeżość, przez kilka dni.
Piekę kilka bochenków i część zamrażam. Po odmrożeniu smakuje jak świeżo upieczony.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz