sobota, 31 grudnia 2022

 

DELICJA POMARAŃCZOWA XXL 🍊🍊
Biszkopt z warstwą galaretki pomarańczowej i cząstkami świeżych pomarańczy. Całość wykończona wspaniałym musem czekoladowym. Smakuje przepysznie - lekko i orzeźwiająco 😋
Składniki na biszkopt:
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
2 duże jajka
70 g cukru
Z białek ubić sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier ubijając, dodać żółtka i ubić. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć ciasto, piec w temper. 170*C przez około 20- 25 minut , do suchego patyczka.
Galaretka pomarańczowa:
2 galaretki pomarańczowe
2 duże pomarańcze
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia, nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną w biszkopt.
Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki. Wystudzony biszkopt położyć na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy do tortów ( można delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy )
Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę i powkładać w nią cząstki pomarańczy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki na mus czekoladowy:
100 g gorzkiej i 100 g mlecznej czekolady lub 200 g gorzkiej
3 łyżki soku z pomarańczy
30 g masła w temp. pokojowej
3 duże jajka ( osobno białka i żółtka ) jajka sparzyć
50 g cukru
100 ml śmietany kremówki 36% lub 30 % schłodzonej
W garnuszku umieścić masło, czekoladę, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do przestudzenia.
Jajka zanurzyć we wrzątku.
Ubić na sztywno białka, dodając stopniowo cukier, piana powinna być sztywna.
Do masy czekoladowej dodawać kolejno żółtka, wymieszać rózgą do połączenia. Dodać połowę piany z białek, delikatnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i również delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Przed podaniem oprószyć delikatnie kakao.
Smacznego! 

http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz