piątek, 10 marca 2023

Słodka pasja ali kochanowskiej

 

BABKA PIASKOWA - BUDYNIOWA
Babeczka o smaku biszkoptowym jest delikatna, puszysta, wilgotna, szybka i łatwa w przygotowaniu.
Polecam zrobić przedświąteczną próbę.
Wczoraj upiekłam, do dzisiejszej kawki jak znalazł - jest przepyszna, smakuje jak biszkopt 😋
Składniki ciasta na formę keksową 12 x 30 cm.
5 dużych jajek
200 g budyniu biszkoptowego bez cukru ( 5 opakowań po 40 g
4 łyżki mąki tortowej z czubkiem
190 g cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
¾ szklanki oleju rzepakowego
Szklanka o pojemności 250ml
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać buduń i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Miksując, wlewać wolno olej i sok z cytryny.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
Piec w temperaturze 180* przez 45 - 50 minut
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
*Budyń biszkoptowy Dr. Oetkera kupiłam w Kauflandzie .
*Może być budyń waniliowy, ale to już będzie inny smak babki.
Smacznego! 

https://www.mojegotowanie.pl/artykul/domowy-chleb-bez-wyrabiania-wymieszajcie-skladniki-i-poczekajcie-az-sam-wyrosnie-lepszy-niz-z-piekarni?fbclid=IwAR25HaEHUJ7809UYTD723FKOTsyfuu0QqKnLrel9E9tJnNoqlAQdz4X9dQQ

https://www.siwawkuchni.pl/salatka-w-sloiku/?fbclid=IwAR38evIzqkY2BMWZQUt6w6FZI8hSN8nREBW6By-YYVOAe4zYMdeoCkuzXOY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz