piątek, 2 września 2022

Bułeczki pszenne

Składniki :
500 g mąki pszennej
140 ml mleka letniego
140 ml wody letniej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy lub masła miękkiego
15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wsypujemy drożdże instant (ze świeżych zrobić rozczyn) cukier, sól, mieszamy łyżką, mueszamy mleko z wodą i wlewamy do mąki, chwilę wyrabiamy, dodjemy oliwę lub masło. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz. Po tym czasie wykładamy ciasto na lekko podsypany mąką blat, formujemy wałek i tniemy na kawałki z każdego kawałka formujemy bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie, odstawiamy do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki lekko spłaszyłam i odcisnęłam wzorek przyrządem do usuwania
gniazd nasiennych.
Pieczemy ok. 22 min. w temp. 200* C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz