czwartek, 20 lipca 2023

https://www.smaczny.pl/przepis,przepis_na_szarlotke_mojej_babci?fbclid=IwAR0m33_F0jSz5GjqYtm4_8ZynTxRNliyKGZUO0s3t_CxZ172Zb-b1U00YeE

 https://www.smaczny.pl/przepis,przepis_na_szarlotke_mojej_babci?fbclid=IwAR0m33_F0jSz5GjqYtm4_8ZynTxRNliyKGZUO0s3t_CxZ172Zb-b1U00YeE 

Składniki:

Ciasto:
10 dag margaryny
5 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
Piana:
4 białka
sól
1 kisiel wiśniowy
Do dekoracji:
cukier puder   

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z masłem. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzeć razem na gładką, puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Na koniec ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać jeszcze niewielką ilością mąki pszennej i zagnieść. Podzielić na połowę i zrobić z ciasta dwie kule.

 

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wymieszać i obgotować lekko na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić (masę jabłkową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać kisiel wiśniowy w proszku i wymieszać.

Jedną kulę ciasta rozwałkować i przenieść na wałku do prostokątnej formy (25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę jabłkową, na niej pianę, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta (przenieść go na wałku i delikatnie rozłożyć na pianie).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Gorące upieczone ciasto posypać cukrem pudrem i zostawić do ostudzenia.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
75 odsłon dziennie
9 opinii | Wyraź opinię   
 
https://youtu.be/CeL9a1c4y4U  

Domowy ketchup z cukinii - Knurr.pl https://www.knurr.pl/2020/09/domowy-ketchup-z-cukinii.html


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz