sobota, 29 lipca 2023

 

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI - Śliwkiwy Paj
Gruba warstwa śliwek, pomiędzy warstwami kruchego, maślanego ciasta o zapachu cynamonu.
Bardzo smaczny i prosty placek - polecam 😋
Dobrze smakuje z kleksem bitej śmietany.
Składniki kruchego ciasta:
300 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru
opcjonalnie,
cynamon do smaku
W naczyniu umieścić wszystkie składniki, wyrobić między palcami na kruszonkę.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wsypać połowę kruszonki i delikatnie przyklepać.
Podpiec w temperaturze 190* przez około 15 minut, na blado złoty kolor.
Ponadto:
800 g śliwek
60 g cukru lub do smaku
3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej, w zależności od soczystości śliwek
3 łyżki bułki tartej
opcjonalnie cynamon do smaku
Ze śliwek usunąć pestki, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Podpieczony spód wysypać bułką tartą. Na wierzch wyłożyć śliwki, posypać resztą kruszonki.
Piec w temperaturze 185* przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki.
Smacznego! 

https://aduparosnie.pl/przepis,salatka-warzywna-na-zime-z-kapusty-cebuli-papryki-i-ogorkow.html?fbclid=IwAR3tWrwSLlfGBpmId_Pjn63cnehHdpsftMCfz-g14uAjjIErHm7zzWDKCOw 

 
Wiesz, czym jest succotash? To danie na bazie fasoli i kukurydzy, które jest prawdziwym hitem w USA. 🌽🫘 Ta sałatka jest wręcz idealna na lato – lekka, ale sycąca, i taka kolorowa! 🥗
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka białej i czerwonej fasoli,
- 3 świeże i dojrzałe pomidory,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- drobnoziarnista sól, pieprz, tymianek lub oregano.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę. Otwórz i odcedź puszki z kukurydzą, białą i czerwoną fasolą. Odłóż na bok.
Przysmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż stanie się szklista.
Dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone pomidory. Podsmażaj je przez 5 minut.
Przypraw. Podawaj letnie lub zimne. 

Bardzo smaczna sałatka na zimę, idealna do dań głównych
👌PRZEPIS ⤵⤵⤵

 
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Są już śliwki, więc obowiązkowo muszą być te pyszne knedle.
Moja ulubiona śliwka do knedli - dąbrowicka.
Składniki na 20 sporych knedli:
600 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
20 śliwek
Śliwki wymyć osuszyć, nakroić do połowy, wyjąć pestki, w miejsce po pestce wsypać cukier.
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, spłaszczać na posypanej mąką stolnicy. Na środek placuszka położyć śliwkę, zlepiać dokładnie, kształtując kule.
Gotować w psolonej wodzie około 5 minut ( od wypłynięcia na powierzchnie )
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami, dobrze smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem i posypane cynamonem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz