wtorek, 18 lipca 2023

 https://apteline.pl/artykuly/naturalny-antybiotyk-zwalcza-infekcje-wzmacnia-odpornosc?fbclid=IwAR0wWkx38LLKleguslaKFCpItCE-YRY8jrN5he43HbkMy1gDMGgAJwOkBaY  

Naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje, wzmacnia odporność

Jako naturalny antybiotyk traktujemy między innymi czosnek, cebulę, imbir, chrzan - zawierają bowiem cenne składniki działające oczyszczająco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Ich mieszanka, np. napój z czosnku, cebuli i octu winnego, łagodzi objawy infekcji, poprawia krążenie i oczyszcza krew. Jak jeszcze działają naturalne antybiotyki?    

Ocet jabłkowy

Ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Angielscy lekarze odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2 a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL. Czosnek wpływa na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia.

Czosnek

Od wieków wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, lecz także jako naturalny antybiotyk, ma bowiem silne działanie bakteriobójcze. Jak podaje "Daily Mail", czosnek zwalcza głównego sprawcę zatruć pokarmowych - pałeczki Campylobacter. Infekcja spowodowana przez te bakterie objawia się bólem brzucha, biegunką i gorączką.

>> Czosnek – zwalcza infekcje i chroni serce. Przepis na sprawdzony syrop na kaszel

Cebula

To oprócz czosnku najbardziej znany wszystkim naturalny antybiotyk i antyseptyk. Biologicznie czynne związki obecne w soku i miąższu cebuli zwiększają odporność, zabijają patogenne mikroorganizmy, normalizują florę jelitową i przywracają równowagę bakteryjną w jamie ustnej. Zapobiega rozwojowi procesów gnilnych w jelitach, pomaga uporać się z furunkulozą oraz innymi chorobami skórnymi.

Papryczki chili

Składniki zawarte w chili oczyszczają drogi oddechowe w przeziębieniach, pomagają zapobiegać niektórym nowotworom. Ponadto chili wyzwala wydzielanie endorfin, co może wyjaśnić uczucie euforii, jakie ogarnia nas po zjedzeniu porcji pikantnej potrawy. Chili działa korzystnie na serce, obniżając poziom cholesterolu. Chili prawdopodobnie zapobiega też powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do groźnych zatorów w układzie krążenia.

Imbir

Szybko rozgrzewa organizm oraz wspomaga odporność. Jest bogaty w składniki o silnym działaniu przeciwutleniającym oraz działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Korzeń imbiru zawiera skoncentrowaną mieszaninę związków biologicznie czynnych jak olejki eteryczne, alkohol oraz gingerol. Dzięki imbirowi nasz układ pokarmowy produkuje większe ilości enzymów, wątroba szybciej odtruwa organizm, a szare komórki wydajniej pracują. Imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym.

>> Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?

Chrzan

Nazywa się go słowiańskim żeń-szeniem. Jest naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. W składzie chrzanu obecny jest benzyloizotiocyjanian – łagodna forma naturalnego antybiotyku. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Kurkuma

Substancje zawarte w kurkumie, a konkretnie kurkumina i jej pochodne, zwane kurkuminoidami, mają silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Lecznicze zalety kurkumy znane są od setek lat. Słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.

>> Kurkuma – przyprawa i superfood dla diabetyków, ale nie tylko

Przepis na napój z czosnku, cebuli i octu winnego

  • 700 ml octu jabłkowego organicznego,
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Wszystkie składniki oprócz octu mieszamy i wkładamy do słoja. Zalewamy octem jabłkowym. Zmykamy i dobrze wstrząsamy. Przez dwa tygodnie słoik trzymamy w suchym i chłodnym miejscu. Wstrząsamy nim kilka razy dziennie. Po 14 dniach zawartość słoika trzeba przecedzić. Płyn przelewamy do butelki. Warzywa ze słoika możemy natomiast zostawić w słoiku i zalać oliwą. To idealna mieszanka przypraw.

Napój ma bardzo ostry smak i szybko rozgrzewa. Po wypiciu łyżki warto zjeść plasterek pomarańczy, aby złagodzić uczucie pieczenia i ciepła. Dla wzmocnienia odporności warto pić codziennie jedną łyżeczkę. Aby zwalczyć infekcje, należy pić 1 łyżkę napoju 5-6 razy dziennie. Nie należy go jednak pić na pusty żołądek - działa silnie i może powodować nudności.   


Prawdziwym zabójcą infekcji jest np. napój z czosnku, cebuli i octu winnego. Łagodzi objawy. Poprawia krążenie i oczyszcza krew


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz