wtorek, 18 lipca 2023

 https://dietetycy.org.pl/10-najzdrowszych-owocow-dla-serca/?fbclid=IwAR3zuRZwIbR6PUAApagAH0bNVGS3lXyqj7wW2Jpp6n5x-M2GSebOtH1wDEE 

Choroby układu krwionośnego są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Prawidłowy tryb  życia, uwzględniający aktywność fizyczną, zbilansowaną dietę, rezygnację z palenia wyrobów tytoniowych i redukcję stresu pozwala na obniżenie ryzyka dolegliwości sercowo-naczyniowych. By wspomóc pracę naszego serca, możemy wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty obfitujące w substancje biologicznie czynne. Sezonowe, lokalne owoce bogate w polifenole i antyoksydanty mogą stanowczo pomóc w regulacji ciśnienia tętniczego, stężenia glukozy czy poziomów lipidów we krwi. Które z nich cechują się najwyższym stężeniem substancji prozdrowotnych i troskliwie zadbają o zdrowe naszego układu krwionośnego? Ranking 10 owoców dbających o prawidłowe funkcjonowanie serca został szczegółowo omówiony w niniejszym artykule. 

1. Pomidory Pomidory są źródłem związków bioaktywnych. Najważniejsze z nich to: polifenole, nukleotydy, izoflawonoidy. To także karotenoidy (likopen, β-karoten, luteina), witaminy (C, E) i kwas foliowy. [6] Karotenoidy wykazują działanie antyoksydacyjne, obniżające stężenie cholesterolu LDL i ograniczające reakcje zapalne w świetle naczyń. Mogą również wpływać na zmniejszenie insulinooporności oraz działać ochronnie na śródbłonek naczyniowy. Wykazano także, że substancje te hamują główny mediator procesów zapalnych w miażdżycy. [6]

Anna

2. Jabłka W ostatnich latach wiele badań epidemiologicznych skupiło się na kardioprotekcyjnym potencjale jabłek. [5] W artykułach naukowych [9] wskazuje się, że jabłka są najmocniej związane ze zmniejszeniem ryzyka raka, chorób serca, astmy i cukrzycy typu II w porównaniu z innymi owocami i warzywami oraz innymi źródłami flawonoidów. Spożywanie jabłek może również powodować zmniejszenie masy ciała. [9] Jabłka są źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, witamin (np. witamina C), czy polifenoli. Składniki te skoncentrowane są głównie w skórce. [5] Wykazują one aktywność przeciwutleniającą (m.in. lipidów i DNA), antyproliferacyjną i obniżającą poziom cholesterolu. [9] Głównym składnikiem regulującym działanie kardioprotekcyjne jabłek są flawonoidy. Ich konsumpcja wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka udaru, zawału i zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej. [9]

Anna

3. Winogrona Spożycie winogron i ich przetworów może zmniejszyć częstość występowania incydentów sercowo-naczyniowych. Dzieje się tak poprzez naprawę uszkodzonego śródbłonka, redukcję lipidów we krwi, działanie przeciwnadciśnieniowe, hamowanie stresu oksydacyjnego, poprawę funkcji płytek krwi czy ochronę mięśnia sercowego. Zmniejszają one też ryzyko zakrzepicy i poprawiają odporność na stany zapalne. Wynika to z silnych właściwości antyoksydacyjnych i usuwających wolne rodniki. Główne związki fitochemiczne winogron usprawniające pracę serca to resweratrol, antocyjany i proantocyjanidyna. [5] W badaniach na zwierzętach [5] z samoistnym nadciśnieniem wykazano, że winogrona obniżają ciśnienie tętnicze i poprawiają rozluźnienie tętnic. Polifenole z winogron modulują również działanie enzymów, zmniejszając aktywność białka, transportującego estry cholesterolu. [5]

Anna

4. Wiśnie Wiśnie obfitują w polifenole, błonnik, karotenoidy, minerały (np. potas) i witaminy (m.in. witamina C i E). [13,14] Ponadto owoce te są dobrym źródłem tryptofanu, serotoniny i melatoniny. [14] Wiśnia plasuje się na 14. miejscu na liście 50 produktów zawierających najwyższy poziom przeciwutleniaczy. [13] Znajdziemy w nich związki polifenolowe, zwłaszcza proantocyjany, antocyjany i flawonole, które są silnymi antyoksydantami. [13,15] Chronią one przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi i dysfunkcją śródbłonka, które biorą udział w patogenezie miażdżycy. [15] Inne doniesienia wskazują, że hamują także ekspresję cytokin prozapalnych, i cząsteczek adhezyjnych, które są zaangażowane w inicjację i progresję chorób sercowo-naczyniowych. [14] Antocyjany zawarte w wiśniach, są odpowiedzialne za czerwony kolor owoców i za większość właściwości ochronnych naczyń krwionośnych np. poprzez działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i rozszerzające naczynia krwionośne. Niektóre badania udowodniły, że antocyjany hamują stan zapalny po uszkodzeniu śródbłonka naczyniowego. Wskazuje się także ich właściwości przeciwutleniające i udział w mitochondrialnym szlaku utleniania kwasów tłuszczowych [15] W badaniu [14] przeprowadzonym wśród osób z nadwagą i otyłością, z podwyższonym poziomem lipidów, zaobserwowano spadek stosunku VLDL i trójglicerydów do lipoprotein o wysokiej gęstości, po spożyciu cierpkiego soku wiśniowego przez wyznaczony czas. [14] Po podaniu soku z wiśni obniża się także skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi oraz frakcja cholesterolu LDL. [13,14] Spadek ciśnienia może wynikać ze zmniejszenia poziomu czynnika obkurczającego naczynia krwionośne. [14]

Anna

5. Aronia Aronia czarna jest cennym źródłem związków biologicznie czynnych, które mogą odgrywać znaczącą rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. [16] Obfituje w związki antyutleniające. Są to m.in. polifenole, witamina C, E oraz karotenoidy. [17] Aronia jest również bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. [16] Wiele badań in vitro i in vivo [16] wykazało, że spożywanie tych owoców wiąże się ze znaczną poprawą parametrów ciśnienia, utleniania cholesterolu LDL, peroksydacji lipidów, całkowitej zdolności antyoksydacyjnej osocza i dyslipidemii. Mechanizmy tych efektów obejmują regulację śródbłonkowej syntezy tlenku azotu, zmniejszenie stresu oksydacyjnego i hamowanie ekspresji czynników prozapalnych. 6. Maliny Maliny zawierają szereg związków chemicznych, w tym ketony malinowe. Obfitują w polifenole, fityniany, witaminy, karotenoidy i związki mineralne. Badania potwierdzają ich znaczenie przeciwzapalne. [19] Całkowita zawartość fenoli w malinach zbliżona jest do tej w truskawkach. [19] Liczne badania [20] wykazują zależność między stopniem zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca a spożyciem żywności bogatej we flawonoidy. Zmniejszają one agregację płytek krwi. Dlatego odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy. [20] Wysoka zawartość makro i mikroelementów (m.in. potas i magnez) wpływa na regulację układu krwionośne poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych i tonizację pracy serca. [20] Obfitość antyoksydantów zmniejsza wytwarzanie reaktywnych form tlenu, co zapewnia ochronę przed uszkodzeniem i degradacją tlenku azotu. W konsekwencji pozwala to na zachowanie równowagi i funkcji śródbłonka. [21] Ekstrakty metanolowe z czerwonych malin wykazują aktywność przeciwzakrzepową i fibrynolityczną. [21]

Anna

7. Borówki Borówki i jagody spopularyzowane zostały jako “super foods” głównie ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i związków polifenolowych. 60% substancji fenolowych stanowią antocyjany. W badaniach wskazano, że wyższe spożycie tych substancji wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego, nadciśnienia i zgonu z przyczyn kardiologicznych. [22] Mówi się również o tym, że borówki mają działanie przeciwnadciśnieniowe u osób z zespołem metabolicznym. [23] W kompleksowej analizie potencjału antyoksydacyjnego napojów powszechnie spożywanych w USA, sok z jagód znalazł się wśród 4 najlepszych źródeł antyoksydantów. [23]



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz